Geschiedenis van de heatpipes

Schermafbeelding 2023-02-15 om 13.00.34

 

Uitvinder : William John (Aloysius) Bailey

Datum : 1909 (eerste versie)

Benaming: Day and night solar  heater

Hoe zien heatpipes er uit?

Wat zijn Heatpipes
en hoe werken ze?

Door heatpipes op het dak te plaatsen en te koppelen aan een boilervat, wordt water in dat vat warm. Het opgewarmde water zorgt voor een warm huis en een warme douche. Met heatpipes verbruik je tot wel 70 à 80% minder gas. Goed voor het milieu en je portemonnee.

Het zonlicht valt op de vacuümbuis van dubbelwandig glas en gaat door de eerste glaslaag heen die transparant is.

 De binnenste buis warmt op, deze buis is voorzien van een absorberende coating die de UV straling omzet in warmte.Door de super isolerende vacuümlaag tussen de buitenste en binnenste glazen buizen kan de warmte niet meer naar buiten ontsnappen. De warmte wordt binnen afgegeven aan een alcohol oplossing (glycol + water). De alcohol oplossing kookt al bij 35 graden.

(hoe warmer, hoe hoger de druk, hoe hoger het kookpunt). Door deze versterkende werking haalt de heatpipe-collector zelfs in de winter nog een temperatuur van 55°C.

De verdampte alcohol stijgt op naar boven in de kop van de heatpipe. Het is daarom ook belangrijk dat de heatpipe de juiste hellingsgraad heeft om dit proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. 

De warmte wordt vervolgens afgegeven aan de collectorkop. De heatpipe condenseert en druppelt naar beneden, op deze manier kan het proces zich weer herhalen. De heatpipe heeft een leiding welke is gevuld met glycol.

De leiding met glycol wordt verwarmd en door middel van een pomp door de flexibele geïsoleerde leiding getransporteerd naar het boilervat. In het boilervat zit een spiraal waar de verwarmde glycol doorheen gepompt  wordt. De warmte wordt  vervolgens afgegeven aan het  boilervat en  stroomt weer terug naar de heatpipe op weer  opnieuw te kunnen verwarmen.

 

Bekijk ons live systeem

Kom ik in aanmerking voor subsidies ?

Al wie investeert in een bestaande woning, bedrijfspand of kantoorgebouw, zal afhankelijk van de doelgroep waartoe hij of zij behoort financiële steun kunnen aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie zoals heatpipes en investeringen in woningkwaliteit (elektriciteit)

Menu